Yeni bir eve taşınmak her ne kadar heyecan verici bir deneyim olsa da taşınma işlemleri yorucu ve stresli geçer. Bu süreçte yapılması gereken bir çok iş ve ilgilenilmesi lazım olan bir yığın detay çıkar. Tüm bu karmaşa içinde dikkatinizden kaçan, dalgınlığınıza gelen önemli noktalar da bulunabilir. Bugünkü yazıda taşınma işlemlerine dair hazırlıklardan bahsederken çok sık yapılan hatalardan söz edeceğiz. Ama öncesinde stresli ve yorucu bir evre olan eşya taşıma sürecini kolaylaştırmaya dair bazı bilgiler verelim. İlk olarak yapılacaklar listesi belirleyip, bu listeye göre hareket ederseniz zaman sıkıntısı da yaşamazsınız. Böylece tüm bu kargaşada unuttuğunuz şeyler kalmaz ve ekstra yüklerden kurtulmuş olursunuz.

İlk olarak yapmanız gereken adım temizlikten başlar. Ne de olsa eşyaları yerleştirdikten sonra temizlik yapamazsınız. Tabii bu aşamada boya badana ve tesisat işlerinin bitirilmesi gerekiyor. Yoksa her bir işlem sırasında eviniz yine kirlenir ve yaptığınız temizliğin bir anlamı kalmaz. Kısacası yeni bir eve taşınırken ilk olarak yeni mekanın temizliğini hallediyoruz.

Temizlikten sonra sıra eşya paketlemeye gelir. Eşyaları paketlemek için yalnızca kutu tedarik etmeniz yeterli değil. Koliler dışında paket ipliği, makas, tornavida, kontrol kalemi, bolca gazete kağıdı gibi malzemelere de ihtiyacınız olacaktır. Küçük gibi görünen ancak yorulmamanız ve zaman harcamamanızı kolaylaştıracak malzemeleri en baştan hazırlarsanız eşyalarınız da hasar görmemiş olur.

Sıra geldi paketleme işlemine… Öncelikle kitap, tabak, giysi gibi kutulara sığabilen küçük eşyalarınızı kolilere yerleştirerek hem onları darbelerden korumuş oluyorsunuz hem de kirlenmelerinin önüne geçiyorsunuz. Ayrıca kolileme işlemi esnasında her bir kutuya içinde hangi eşyanın bulunduğunu yazarak boşaltma esnasında da sorun yaşamazsınız. Bardak gibi özellikle cam malzemeden yapılmış eşyalarınızı ise kolilemeden önce gazete kağıtlarına sararsanız ekstra koruma sağlamış olursunuz.

Buzdolabı, fırın gibi beyaz eşyaların taşınmasını ise kendi başınıza halletmek yerine nakliyat firmalarına bırakın. Böyle taşınma sırasında kırık, hasar gibi problemlerin önüne geçer aynı zamanda ağır eşya taşımaktan ötürü bel sakatlığı yaşamak gibi sağlık sorunlarına karşı da tedbir almış olursunuz. Çamaşır makineniz için varsa emniyet kilitlerini yanınızda bulundurun. Mutfağınız yakın bir mesafedeyse ilk olarak buzdolabını yerleştirin, böylece kısa sürede yiyeceklerinizi yerleştirebilir, rutin hayatınıza dönmeyi hızlandırabilirsiniz.

Eğer beyaz eşya ve büyük mobilya taşınmasında nakliyat firmasından yardım almayacaksanız mutlaka yakınlarınızdan yardım isteyin. Asla tek başınıza taşımaya çalışmayın. Taşıyabileceğinizden fazla ağır kaldırarak belinizi sakatlayabilirsiniz zira. Ek olarak taşınma esnasında kaza yapabilir, camdan yapılma eşyalarınızı kırabilir ya da elinizi kesebilirsiniz. Bu gibi olası kazaları da göz önünde bulundurarak küçük bir yardım çantası oluşturmak o karışıklıkta size büyük fayda sağlar.

Yazının başında ilk adım olarak yeni evin temizliğinden söz etmiştik. Temizlik hususu eski eviniz için de geçerli. Böylece sizin yerinize o eve taşınan kişilerin yükünü azaltarak onlara da yardımcı olursunuz. Son olarak su, doğal gaz ve elektrik gibi faturalarınızın borçlarını ödemeniz sonradan oluşacak sorunları önler.

Şu ana dek hep taşınma sırasında yapmanız gereken hazırlıklardan bahsettik. Ancak işe koyulmaya başlanınca tüm bu öneriler unutulur ve sık sık hata yapılır. Bugün size ev taşırken en çok yapılan hata başlıklarını sıralayarak aklınızın bir köşesinde bulundurmanız için daha detaylı anlatacağız.